+45 50 25 22 33 | info@urban-health.dk

Velkommen til Urban Health!

Online Booking
BLOG
Julen, Tømmermænd og Kinesisk medicin

BY IN Akupunktur - Sundhed og velvære

Julen, Tømmermænd og kinesisk medicin. 

Julefrokoster, hyggelig sammenkomster og meget andet godt står for døren, men det er ikke altid uden omkostninger.

Tømmermændene ankommer for de fleste lidt oftere i juletiden, da det nok ikke er en hemmelighed, at man sandsynligvis får drukket lidt mere end planlagt og mere end vi kan håndtere. Vores evne til at håndtere alkohol er nedadgående med alderen desværre og vi kan hellere ikke helt vide, hvad vi kan håndtere, da det også kommer an på, hvor trætte/stresset vi er, eller om vi har god energi og er afslappet.

Alkohol er klassificeret som en gift i kinesisk medicin, (Også selvom lidt til tider kan gøre os godt), for meget derimod overvælder vores system og skaber ubalance i leveren i form af varme og på den måde forud sager tømmermænd.

Vi kan dele tømmermænd op i 3 forskellige Leverubalancer, hvor man kan have 1 til alle 3.

  1. “Lever qi stagnation«, symptomerne af dette omfatter irritabilitet, humørsvingninger, og spændinger i hovedet eller skuldrene
  1. “Lever Yang stigende” – hamrende hovedpine, tinnitus, lysfølsomhed og stærke lugte.
  1. Leveren siges at “invadere” maven giver ‘oprørsk mave Qi’ – symptomer som kvalme, opkastning, brændende, tarm forstyrrelser og oppustet mave.

Mindsk tømmermændene 

  1. Lever Qi Stagnation: Motion er den bedste og hurtigste måde at klare tømmermændene på. Du behøver ikke at udmatte dig selv, bare gå en rask tur på ca. 20 min. Drik masser af vand. En banan kan hjælpe.
  1. Lever Yang stiger: Imod sætning til Lever Qi stagnation, er det hvile, som er vigtig. Sov gerne hvis du kan. Sørg for at du ikke fryser, brug gerne en varme dunk på hænder/fødder, men lad altid hovedet være uden for dyne/tæppe. Et godt måltid fuld af protein og kulhydrat, gerne en god vitaminpille. Her kan du også bruge akupressuren, du finder her til at lette hovedpinen   
  1. Oprøsk Mave Qi: dette kommer med kvalme, opkastning og betydelig aversion mod mad og drikke. Hvis du kan spise noget, sørg for at det er varmt og har nogle ingefær i det. Faktisk kogende vand hældes over en skive ingefær, lad det køle lidt, drik lidt af gangen, det kan bidrage til at dæmpe din mave oprør. Her kan du også bruge akupressuren, du finder her.

Generelle ting du kan gøre for at mindske tømmermænd 

DRIK VAND: Det hjælper til at skylle de giftstoffer ud. Det er køler og bekæmper varmen fra alkohol. Det er normalt nemt at få ned, men kan til tider hjælpe, at drikke det varmet evt. med lidt ingefær.

Aloe Vera drikkelse

Kokosvand (mælken inde i kokos), som er køling, men indeholder mineraler du sandsynligvis har brug for, såsom kalium.

Rooibos eller Rooibosch te, kan virke mildt kølende, og har næringsstoffer, som hjælper din lever.

Kolde omslag, hvis du føler meget varme i hovedet/hovedpine. Husk dog altid at holde dig varm, så du ikke ender med forkølelse eller lign.

Undgå: 

Undgå kaffe og koffein, fordi de har tendens til at sende energi opad, og vil yderligere dræne dine reserver. Så kaffe er særligt dårligt for Lever Yang stigende hovedpine. (For meget korte perioder, kan det gøre dig mere positivt, men det næsten altid, som at tisse i bukserne, og du kan få det værre af det. Sorry)

Undgå stærke krydderier. Det kan være som at hælde brande på bålet.

 Vil du undgå hovedpinepille 

Her er nogle forslag til urter, der kan købes i håndkøb, som måske kan hjælpe dig på vej. Hav en smule mere tålmodighed end ved hovedpinepillen.

Cayenne tynder blodet, og det kan mindske smerter og hjælpe blodgennemstrømningen bedre.

Kamille afslapper musklerne og spændinger

Baldrian er en god beroligende og hjælpe til at sove.

Peppermint,  hjælper på Qi flow.

 Håber du fandt inspiration til at komme bedre igennem tømmermændene 😉

2 år ago / No Comments

1

DEC

No

CommentsSkriv et svar

WRITE A COMMENT