+45 50 25 22 33 | info@urban-health.dk

Velkommen til Urban Health!

Online Booking
BLOG
Julen, overspisning og Kinesisk medicin

BY IN Sportsskader og smerter

I kinesisk medicin hører mave/milt sammen og står for at udvinde energi fra vores mad. I den skønne juletid, kan mave/milt blive ret overbelastet, da vi indtager for store mængder fed mad, for mange søde sager, alkohol eller i det hele taget, spiser vi anderledes end vi er vant til.  Maven får derfor ofte brug for lidt krisehjælp i denne tid for at komme udenom for meget ubehag. Her er lidt bud på hvordan du kan gribe det an og forhåbentlig komme bedre igennem julen.

Nyd din mad!

Hvordan kan vi undgå overspisning. Der findes desværre ikke et akupunkturpunkt, vi kan trykke på og så overspiser vi ikke. Vi bliver derfor nød til at gribe det lidt anderledes an og det er ved at kigge på, hvordan god energi bliver skabt i kroppen.

God energi bliver altid skabt, hvis smagen/nydelsen af maden sender dig i den syvende himmel. Altså den gode oplevelse af mad. Alt der skaber god energi, kan ikke være usundt ifølge kinesisk medicin.

Overspisning kan aldrig være ren nydelse, da nydelsen af mad kommer ved de første par bidder og derefter aftager til nydelsen er væk.

Så skift dit “mindset” når du står foran julebordet, tag det som du har allermest lyst til og nyd det. Stop når du ikke længere får nydelse ud af maden også selvom du skal levne noget af din portion.

Så spis lidt, men nyd det i fulde drag og skab god energi, så slider du mindre på maven.

Er du kommet til at overspise ?

Når man kommer til at overspise, så har man tit lyst til bare at slænge sig på divaen indtil ubehaget går væk, men det er absolut ikke den mest hensigtsmæssige måde at behandle sin mave/milt på.

Her er et godt råd og øvelser til at hurtigere komme ovenpå efter overspisning.

 1. Gå en slentretur efter maden. Milt/maven elsker blid bevægelse og det hjælper til at maden ikke bliver i maven, men bliver fordøjet og kommer videre.
 1. Massere din mave. Vi har lagt en lille qi gong øvelse og mave massage øvelse op på facebook, tjeck den ud her.  

Generelt styrkelse af mave/milt, som er godt gennem hele julemåneden

Berøring, mave/milt elsker alt berøring, lige fra en krammer fra venner og familie, til ekstra nus med dit kæledyr, til at få en god massage og kærlig berøring fra en partner eller dig selv. Berøring er helt essentielt for vores eksistens, da det løfter vores humør og sørger for at holde os grounded.

Specielt fordi vi overbelaster os selv, så meget i denne måned, så vil det være en god ide at skrue op for berøringen.

Udover berøring, så er bevægelse og stræk meget hjælpsom til at opretholde en god fordøjelsesenergi. Så dans endeligt en ekstra dans til julefrokosten og skrue gerne op for gå turene eller andet motion i hverdagene.

Rutiner er det bedste for maven og det kan jo være lidt svært at opretholde her i julen, da vi ofte har mange arrangementer, vi skal til. Men gør hvad du kan, de dage du ikke skal noget, kom i seng til normal tid, stå op som normalt, spring ikke måltider over, men spis gerne på samme tid.

Mad og The

De to bedste opskrifter, vi selv bruger og nyder, der helt sikkert kan hjælpe dig i denne måned. De har alt det energiske, der støtter, nulstiller, styrke og afgifter fordøjelsen udfra kinesisk medicin. Drik gerne teen hver dag og spis madopskriften, så meget du har lyst til. Vi synes det hele smager godt, så det skulle ikke være et problem 😉

Jeg blander selv teen og køber ingredienserne i helsekosten

Fordøjelses the

Lakridsrod, basilikum og anis. Forholdet er 1:1:1. Brug  1 tsk. Pr kop og lad det trække i 5-10 min

Byg og svampe Pilaf: 

 • 50 gram shiitake svampe
 • 200 gram champignoner ( Brune)
 • 1løg
 • 2 gulerødder
 • 2 spsk smør
 • 2 spsk oliven olie
 •  2,5 del byg eller perlebyg
 • 7,5 dl kylling boullion
 • 1 håndfuld frisk persille
 • 1 dl hakket valnødder
 • Lidt soya, salt og peber

 Kinesisk energi madkinesisk medicin mad

 1. Skær svampe, løg og gulerødder ud
 1. Sauter svampe i halvdelen af smør og olie, og sæt til side
 1. Sauter løg og gulerødder i resten af smør og olie
 1. Kom byggen i gryden og rør lidt rundt
 1. Kom boulionen i og kog i 45 min
 1. Rør herefter svampene ned i
 1. Rist valnødderne og kom dem i sammen med den hakket persille
 1. Smag til med soya, salt og peber

 Velbekommen og glæde jul fra os

2 år ago / No Comments

12

DEC

No

CommentsSkriv et svar

WRITE A COMMENT